Printre fructele furnizate de membrii organizației Prodcom se numără și cireșele. Sunt probabil unele dintre cele mai îndrăgite fructe de către toată lumea datorită conotațiilor ce ne vibrează în mintea noastră în momentul asocierii denumirii fructului cu imaginea acestuia. Prima senzație ce se creează din aceste asocieri e cea a gustului copilăriei cu toate semnificațiile ei și pe care încercăm să o regăsim și când devenim adulți...

Cireșele au o istorie aparte ce merge mult în timp, având drept loc de origini Asia Mică, dintr-un dintr-un orășel mic numit Kerasounta de unde li se trage și numele de la cuvântul grecesc kerasi. După aceea au ajuns în Italia și apoi în întreaga Europă. Pe teritoriul României, cultivarea cireşelor apare odată cu atestarea documentară a Mănăstirii Vişina sau a localităţii Cireaşov (1407) ajungând astăzi să se cultive în mai multe orașe din țară. Astăzi România se situează pe locul 8 în lume cu o producție de 81.842 tone în anul 2011* și înregistrând un număr de 56 de soiuri de cireși conform Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor din România. Cele mai răspândite soiuri de cireșe printre membrii Prodcom sunt Stella, Van, Bomba de Cotnari, Pietroase de Cotnari, etc iar soiurile de arbuști din import Regina, Kordia, Ferovvia, Merchant etc. Cultivarea cireșelor a devenit o tradiție în România fiindu-le dedicată chiar și o sărbătoare ce este celebrată în fiecare ultimă duminică din luna iunie încă din anul 1893 în localitatea Cireșoaia sau "Țara cireșelor". În cadrul acestui festival localnicii se întrec prin afișarea cât mai multor soiuri de cireșe dintre cele mai frumoase și gustoase ce sunt puse la dispoziția participanților. În anul 2012 s-au pus la dispoziția celor prezenți 2 tone de cireșe iar un clopot gigant din cireșe având o greutate de 100 de kg a constituit simbolul festivalului și deliciul celor mici și mari.

Nivelul maxim al producției de cireșe înregistrat în România a fost atins în anul 2006 (104.791 tone), urmat de un nivel minim în 2007 (65.163 tone) datorat condițiilor nefavorabile de timp ce au afectat puternic producția de cireșe. În anii următori aceasta s-a redresat progresiv ajungând în anul 2011 la un nivel de 81.842 tone.

De ce ne plac cireșele?

Deoarece aceste mici fructe ne aduc aminte de copilărie când măcar o dată ne-am agățat de urechi cireșele creându-ne cea mai frumoasă pereche de cerceluși, când gustul de neuitat al dulcețurilor de cireșe de diferite sortimente ne duce cu gândul la diversele sortimente de prăjituri delicioase făcute de persoane dragi nouă precum și gustul compoturilor de cireșe pe care le căutam cu fervoare de fiecare dată în cămara de bunătăți.

De ce să le alegem?

Dacă doriți să retrăiți copilăria atunci știți răspunsul la întrebare. Alegeți acești mici prieteni delicioși care conțin diferite substanțe nutritive ce asigură organismului necesarul zilnic de energie atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Alegeți cireșele românești care vă asigură pe lângă reîntoarcerea în timp în perioada copilăriei când totul era posibil și un regim echilibrat ce se poate transforma într-un obicei zilnic delicios care îmbină armonios gustul și culoarea. Noi vă aducem pe masa Dumneavoastră din livezile noastre fructele cele mai proaspete și naturale la standarde de calitate și siguranță garantate. Vă invităm să descoperiți faimoasele cireșe românești care vă vor încânta simțurile prin savoarea lor! *